Så minns vi 1970-talet i Åre

Som en del i historieprojektet ”Åre 100 år” så kommer vi på olika sätt samla in och dokumentera dalgångens långa turisthistoria. Därför arrangerar vi nu ett seminarium där bl.a. Sune Malmström, Jan Billow och Pocke Nilsson berättar om sina minnen från en viktig epok i Åres utveckling. Även företrädare för 70-talets politiker är inbjudna. Alla som är intresserade av Åres turisthistoria och framför allt ni som var med på den tiden är varmt välkomna att deltaga.
Åregården tisdagen den 6 april kl 16.00-19.00.

2 svar på ”Så minns vi 1970-talet i Åre”

 1. Jag fann denna sida – sannolikt för sent för 100-årsjubileet? – men låt mig ändå sända en historisk och lite romantisk återblick över händelser i Åre i början av 1970. Sjukhuset, som då hette Riksförsäkringsverkets sjukhus i Åre, satsade stort och anställde nytt folk. Vi var fyra nyanställda som kom till Åre i början av 1972. Tre sjukgymnaster; Annika Jurborg från Stockholm, Hanne Thorning från Danmark och Birgitta Hagström från Finland. Laboratorieassistenten Eva Melin anställdes också då. Detta var precis före Stenmark-tid och vi fick exklusivitet till skidpojkarna Olle Rolén och Pocke Nilsson! Men de första slalomsvängarna introducerades till oss av Olle Rimfors på jympagolvet på sjukgymnastikavdelningen. Vi hade kroppsvikten på hälarna och böjde knäna och visualiserade svängar med armarna! Olle Rolén och Pocke visade oss nyare stilar i backen senare. Sen råkade det sig så att alla vi fyra träffade våra blivande män i Åre. Sanslöst! Och dem är vi fortfarande – efter snart 40 år!!! – gifta med. Ännu mera Sanslöst! Annika träffade slalomvirtuosen Roffe Gyhlenius och bor nu i Stockholm, Hanna träffade jämten Lasse och bor nu i Lit, Birgitta träffade Bengt Lundin och bor nu på Åland (efter flera år i Västerås och Mexiko). Eva mötte sin man Christer Wadelius i Åre och de bor nu vintertid i Åre Björnen och sommaren i Tylösand. Vi Åre-storsor träffas fortfarande och talar alltid om livet i Åre som Paradistiden..! Tänk att luften och miljön i Åre kan bädda för så hållbara äktenskapliga allianser som vi fyra är ett levande bevis för! Åre – alltid i våra hjärtan!

 2. Hej Birgitta och tack för ditt fina berättelse!
  Vi hade faktiskt en punkt på senaste styrelsemötet i föreningen där vi konstaterade att det var dåligt med aktivitet på våran blogg. Förslag fanns på att lägga ned den men det tror jag inte är så klokt. Ditt brev är ju ett exempel på att man på distans kan berika Åres historia med sina berättelser. Det gäller för oss att sprida kännedom om Årebloggen.
  Du och dina sjukgymnastkompisar kanske har mer att berätta om er tid i Åre. Åre by & turistförening driver ju ett projekt där vi försöker samla ihop så mycket som möjligt av Åres fantastiska turisthistoria. Ett av objekten som vi vill dokumentera är just Sjukhuset som betytt mycket för Åre, även ut turistiskt perspektiv.
  Foton och berättelser om personligheter som var verksamma på sjukhuset tas gärna emot.
  Vill ni stödja vår verksamhet är ni också välkomna som medlemmar i föreningen. Info finns på hemsidan.

  Som avslutning ett stort grattis till era långvariga äktenskap med sitt ursprung i Åre!

  Bästa Årehälsningar
  Arne Hafstad (ordf. i Åre by & turistförening)

Kommentarer är stängda.